10 Carti care te ajuta sa te organizezi mai bine

carti-organizare

1. ARTA PRODUCTIVITATII FARA STRES de David Allen

Aceasta este printre primele carti de managementul timpului şi una dintre cele mai bune din domeniu. Aceasta conţine principii foarte simple prin care ne vom elibera mintea de stres-ul provocat de sarcini şi ne vom axa pe rezolvarea lor. Tocmai pentru ca informatiile sunt simple si pe intelesul tuturor imi place. Este usor de citit si se pot pune in practica usor informatiile primite.

2. MAI INTELIGENT, MAI REPEDE, MAI BINE de Charles Duhigg 

Ai vazut The Queen’s Gambit`? Cartea aceasta ma face sa ma gandesc la aceasta serie. De ce? Pentru ca in carte sunt prezentate cateva exemple, personaje care folosesc metodele de organizare a propriei minti pentru a ajunge departe in ceea ce isi propun.

O tanara care renunta la doctorat si incepe sa joace poker, invata sa anticipeze miscarile gresite ale adversarilor sai si devine una dintre cele mai de succes jucatoare din lume, un general al infanteriei marine, confruntat cu moralul scazut al recrutilor, reorganizeaza tabara de instructie militara si descopera ca insuflarea unei „orientari catre actiune”. Ce au in comun toti acesti oameni? 

Ei stiu ca productivitatea se bazeaza pe anumite alegeri. In aceasta carte, Charles Duhigg ne explica modul in care putem imbunatati lucrurile pe care le facem. Cartea sa este o explorare de referinta a stiintei productivitatii, care poate invata pe oricine cum sa aiba succes cu mai putin stres si cum sa reuseasca sa faca mai multe fara sa sacrifice lucrurile la care tine cel mai mult. 

3. REGULA DE 5 SECUNDE de Mel Robbins

Este o carte accesibila si pe intelesul tuturor, de fapt, chiar pentru asta o recomand, pentru ca este usor de parcurs si intelegi repede ce vrea sa transmita scriitorul. Nu iti trebuie nici un fel de experienta de viata ca sa pricepi despre ce vorbeste Mel Robbins acolo si nici nu trebuie sa fi citit nici o alta carte de dezvoltare personala in prealabil. Partea cea mai importanta din informatiile oferite de aceasta carte este chiar metoda descoperita de Mel Robbins prin care te poti auto-motiva sa faci orice iti propui, in orice domeniu al vietii tale, in orice circumstanta. Suna wow, dar este de fapt un instrument mental pe care il poti folosi, si care da rezultate imediate.

4. THE 5 a.m. CLUB de Robin Sharma

Aceasta carte a fost Bestseller in 2019 si intele de ce. Foarte multi oameni au probleme in a se trezi dimineata si aceasta carte oarecum indirect promite sa te invete sa te trezesti mai devreme si sa te organizezi mai bine.

Cine ma cunoaste mai bine si mi-a urmarit munca in ultimele luni stie ca fac deja parte din categoria oamenilor care se trezesc la orele 6 dimineata, si oarecum nu pentru ca am citit aceasta carte ci pentru ca de cand ma stiu sunt o persoana matinala. Mai apoi lucrez de la 8:00 si am nevoie de acest interval de timp 06:30 – 07:30 pentru a ma pregati, a manca, beau cafeaua cu voi pe instagram si fac tot ce am nevoie sa mai fac. Robin Sharma si pledoariile lui de incepere a activitatilor la ora 5 si in tonul potrivit insa mi se pare o idee foarte buna.

Cartea porneste de la premisa ca daca preluam controlul asupra diminetilor noastre ne vom spori calitatea vietii intr-un mod surprinzator. Ceea ce, cam asa este. Odata ce faci din trezitul devreme un obicei, vei incepe sa culegi si roadele. In carte sunt multe modele si fise de lucru, multe lectii practice, uneori chiar te simti ca la un seminar si simti nevoia sa iei notite. Ceea ce este recomandat.

5. MINTEA ORGANIZATA de Daniel J. Levitin  

Mintea organizata de Daniel J. Levitin ne este de folos atunci cand vrem sa filtram numeroasele informatii cu care intram in contact zi de zi, dar si cum sa le utilizam pentru a ne face viata mai usoara. Nu stiu altii cum sunt, dar eu simt adesea ca am atat de multa informatie si ca de cele mai multe ori devine dificil sa organizez acea informatie si sa imi tin mintea „treaza” si „organizata” sub avalanșa de informatii care vine mai ales din social media. Este de ajutor pentru ca te invata in acelasi timp sa te organizezi dar si sa filtrezi informatiile.

6. DESIGNING YOUR LIFE de Bill Burnett si Dave Evans 

Indiferent ca ai 20, 40, 60 de ani sau peste, multi dintre noi inca mai cautam un raspuns la eterna intrebare: „Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?”. In aceasta carte, Bill Burnett și Dave Evans, inovatori ai designului din Silicon Valley, se folosesc de experienta lor pentru a te ajuta sa descoperi ce iti doresti si cum poti sa obtii acel lucru. Ei s-au folosit de povesti de viata adevarate si tehnici demonstrate precum reformularea, construirea de prototipuri si hartile mentale, si au prezentat frumos cum poti sa iti creezi calea, pas cu pas, catre o viata mai buna, proiectata de tine insuti. Cred ca ideea de a folosi principiile din design thinking pentru a iti crea o viata si o cariera cu sens e, in sine, inovatoare. Cartea din pacate nu o gasim tradusa momentan, dar pentru cei care citesc si in limba engleza este perfect.

7. FOCUS de Daniel Goleman

Cartea Focus, scrisa de Daniel Goleman explica modul in care ne putem dezvolta capacitatea de a ne pastra concentrarea. Acum din punctul meu de vedere concentrarea merge mana in mana cu organizarea. Focus iti arata ca atentia este un lucru care face ca viata sa merite sa fie traita. Si ca daca ai atentia, asta te va ajuta sa te dezvolti mai mult si te poti concentra mai bine pe fiecare latura a vietii tale.

Mi-a placut cel mai mult la aceasta carte ca primul lucru pe care il subliniaza si il realizezi si tu este posibilitatea de a te analiza, a fi constient de propria persoana, de a deveni un observator al tau. Pe langa asta descrie foarte frumos faptul ca atunci cand suntem concentrati si propriul observator lucram mai bine cu intuitia si luam decizii mai bune.

8. ATOMIC HABITS de James Clear

Cartea isi propune sa fie un ghid pentru a ne ajuta sa scapam de obiceiurile proaste si a adopta altele bune in pasi mici prin crearea unui sistem. Ne arata modul in care rutinele mici pot duce la schimbari mari. Este o carte excelenta, pe care o recomand pentru felul in care a fost scrisa. Cred ca am invatat multe din aceasta carte si tocmai de aceea o recomand. In plus mi-a placut faptul ca m-a facut sa imi analizez comportamentul si m-a ajutat sa vad unde se pot face imbunatatiri in viata mea.

9. KISS THAT FROG de Brian Tracy

Aceasta carte nu reprezinta o filosofie asupra felului in care ar trebui sa iti organizezi timpul, ci este o colectie de exemple destul de practice si modalitati prin care tu poti salva mai mult timp. In doisprezece pasi simpli poti invata sa transformi in print orice broscoi care iti apare zilnic in cale, dandu-i un sarut fermecat. In acest fel, te asiguri ca sistemul tau imunitar mintal va fi mereu sanatos.
Accepti provocarea? Sfaturile gasite in carte m-au ajutat destul de mult in ceea ce reprezintă organizarea asa ca de asta o si recomand. Lectura ei este usoara si informatiile se pun in practica usor.

10. MAGIA ORDINII de Marie Kondo

Cartea scrisa de Marie Kondo poarta cititorul prin experienta de face ordine in lucrurile din casa, a alege ce este folositor si necesar si de a renunta la lucrurile care au umplut casa facand-o plina si ocupata. Imi place mult pentru ca descriere si latura spirituala a acestui prost obicei de a aduna bunuri materiale. Si de asemenea se merge mult pe ideea de organizare in asa fel incat totul sa para natural si sa circule energia bine in casa.

Si cum majoritatea avem multe lucruri cumparate de ani de zile si care acum ne tin dulapurile ocupate. Marie Kondo ne invata cum sa alegem lucrurile care ne plac, cum sa facem ordine si sa scapam de cele care au devenit o pacoste.

9 gânduri despre „10 Carti care te ajuta sa te organizezi mai bine

  1. Regula de 5 secunde este pe lista mea de ceva vreme. Pe Mel am descoperit-o la FedEx și chiar mi-a plăcut povestea ei de viață, așa încât m-a determinat să-mi doresc să aprofundez regula aceasta inventată de ea. 😀

    Apreciază

Astept parerea ta: