2 aprilie – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

2aprilie-ziua-internationala-de-constientizare-autism

Autismul este un diagnostic, cumplit atunci cand il auzi, dar special atunci cand il traiesti. As putea sa va vorbesc la nesfarsit despre autism si trasaturile lui si partea teoretica, dar pentru ca il cunosc prea bine si sunt prietena multor copii cu autism am ales sa il prezint azi in alt mod, unul personal.

Sunt Romina si de 6 ani lucrez ca si terapeut si logoped pentru copiii cu autism. In acesti ani am invatat ca si eu la randul meu am in interiorul meu un copil cu autism. Am realizat ca oamenii din jurul meu au multe trasaturi specifice autismului si ca indiferent cat de ciudati ar fi, toti sunt speciali in felul lor. Si cel mai de pret lucru pe care l-am invatat este ca a fi diferit nu inseamna ca esti mai putin important. De aceea a fi diagnosticat cu autism te face sa fii diferit dar nu mai putin.

Mai bine zis, autismul este un mod de a fi,  cuvantul „autism” este pur si simplu un termen generic care descrie felul in care se raporteaza o persoana la lume, felul in care acesta traieste si integreaza experientele.

Autismul nu este o boala, ci o tulburare de comportament, din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sange, sau alte investigatii clinice. Singurul mod prin care un medic psihiatru in pediatrie pune diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului copilului. De aceea, implicarea parintelui este esentiala, pentru ca parintele este cel care trebuie sa observe primul daca apare ceva anormal in dezvoltarea copilului.

Unul dintre criteriile de diagnostic in autism este deficitul in comunicarea si interactiunea socială ce se intalneste in cadrul mai multor contexte. Dar multa lume nu intelege ca daca o persoana este nonverbala sau are probleme de comunicare nu inseamna ca nu este inteligenta sau nu are nimic de zis.

Am avut ocazia sa cunosc multi copii cu autism nonverbali care erau foarte inteligenti si reuseau sa comunice altfel decat verbal sau aveau o anumita pasiune pe care daca o dezvolti poate ajunge la rezultate minunate. De aceea abilitătile si pasiunile copiilor cu autism trebuie sa fie explorate si utilizate. De aceea au nevoie de terapie, educatie si integrare. Prin terapie se intelege nu a fi schimbat individul, ci trebuie sa lucram mai degraba pentru a ii ajuta sa fie ei insusi, in timp ce capata o intelegere a lumii, si devin capabili sa navigheze prin ea.

Din fericire eu mi-am gasit corabia sa spun asa, am lucrat 5 ani la DGASPC Satu Mare, si in prezent lucrez la Centrul Micul Print, Bistrita. Pot sa spun ca am avut parte de experiente placute si folositoare in acesti ani, 6 ani de cand lucrez in domeniul acesta si ca munca mea este ceea ce ma implineste, imi place si imi da energia de care am nevoie.

Cred ca la sfarsitul zilei cand pun capul pe perna simt ca am facut ceva util pentru cineva. Acel ceva conteaza si pentru mine este o realizare.

Cel mai frumos simbol al autismului mi se pare puzzle-ul. Este o reprezentare simbolica pentru ca ma gandesc la un puzzle imprastiat sau descompuns atunci cand vorbesc despre autism. Imi imaginez un copil care vine prima data la terapie si toate piesele lui sunt imprastiate. Noi ca si terapeuti avem rolul de a contrui acest puzzle impreuna cu copilul. Avem rolul de a lua ce e mai bun de la acest copil, a construi si a invata ce e benefic pentru el si pentru mediul in care traieste si ne dorim ca in timp sa putem spune ca am finalizat puzzle-ul.

Acum probabil veti intelege de ce nu v-am scris partea teoretica. Consider ca fiecare dintre noi suntem diferiti si ca nici un copil nu este asemanator cu celalalt

Asa sunt si copiii cu autism. Unici si deosebiti prin felul lor de a fi.

Ce am dorit eu cu acest articol a fost sa aduc putina lumina si sa va fac sa intelegeti o mica parte din ce inseamna autism. Pe internet puteti sa gasiti multe articole, academice, educative sau prost informate, si nu am vrut ca acesta sa fie doar un articol despre autism in plus.

Acesta este un articol prin care vreau sa te fac sa constientizezi ca discriminarea si stigmatizarea asociate cu diferentele dintre noi, mai ales atunci cand ai parte si de un diagnostic, exista. Vreau sa intelegi ca a fi diferit nu inseamna ca esti mai putin important si ca si tu esti diferit la randul tau.

Pentru ca vroiam sa marchez cumva ziua de azi am ales sa fac un machiaj, un machiaj de tip body art si am lasat imaginatia sa isi spuna cuvantul. In machiajul facut am incercat sa desenez lumea unui copil cu autism, strălucitoare dar totusi un puzzle. Am folosit desigur culorile simbolice si mi se pare ca a iesit ceva minunat.

Autismul se caracterizeaza in principal prin interactiunile sale sociale unice, prin caile diferite de invatare, interesele intense in anumite subiecte, inclinatia spre rutine, provocarile zilnice si modalitatile speciale de prelucrare a informatiilor senzoriale. Rata autismului in toate tarile lumii este ridicata si lipsa de intelegere a acestuia are un impact enorm asupra indivizilor, famiilor si comunitatii in care traiesc acestia.

Sunt realista si inteleg ca cel mai probabil nu prezinta interes pana nu te lovesti de situatia numita „autism”, dar cel mai important este sa fii informat.

Aceasta este piesa mea de puzzle cu care vin in completarea societatii si a autismului. Asa aleg eu sa reprezint 2 Aprilie – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului.

Te invit sa contribui si tu cu o piesa de puzzle donand, si sa sprijini copiii cu autism in lupta continua impotriva stigmatizarii, ajuta-i sa ajunga la terapie si sa devina un puzzle intreg.

Daca nu am fi fost in izolare, acasa cred ca noi am fi marcat altfel aceasta zi, si ar fi fost o zi de sarbatoare, in care orasele se lumineaza in albastru. Dar pentru ca asa e situatia, trebuie sa multumim ca exista mediul online si sa dam mesajul mai departe online.

Alaturi de mine in aceasta colaborare s-au alaturat 10 bloggerite dragute, carora le multumesc!

Treci si pe la ele sa vezi ce au creat

  1. Oana Alexandru – https://www.instagram.com/oanaalexandru_beautyblog/
  2. Alexandroaia Elena Cristina – https://www.instagram.com/cristina.elena99/ si https://blogulcristineiro.wordpress.com/
  3. Elena Diana Lupu – https://elydy.wordpress.com/
  4. Delia Ioana Jakabhazi – https://unblogcolorat.com/
  5. Elena Moraru –https://ellafairytale.ro/
  6. Mihaela Diana Bolocan – https://bolocanmihaela.ro/
  7. Diana Timofte – https://www.instagram.com/dianatimofte.ro/
  8. Pop Madalina – https://www.instagram.com/madalina_videoblog/
  9. Madalina Radu – https://www.departamentuldebeauty.ro
  10. Dorina Dorinna – https://wanderlusttravelgirldorina.wordpress.com/

Iti multumesc ca ai citit acest articol si sper ca am reusit sa ajung macar putin la sufletul tau.

Cum vezi tu Autismul? Aceste informatii te-au facut sa iti schimbi modul de a vedea autismul?

3 gânduri despre „2 aprilie – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

  1. Întotdeauna am considerat ca am ceva de invatat de la persoanele care suferă de această tulburare. Pentru mine, astfel de copii si părinții lor sunt un exemplu.
    Foarte emoționant ce ai scris, te felicit pentru ce faci. E minunat.

    Apreciază

Astept parerea ta:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s