De curand a avut loc un mare boom in ceea ce priveste ingrijirea tenului si tot mai multe persoane sunt interesate de ingrijirea tenului lor. Astfel ca peste tot in online circula idei si poze cu acizii pe care x si y le folosesc si cu rezultatele lor.
Acizii nu sunt produse pe care le gaseai atat de usor pe piata in urma cu cativa ani si daca ii gaseai, pretul lor era oricum prea mare pentru a iti permite sa ii cumperi. Acizii se foloseau cel mai des in tratamentele de ingrijire a tenului la saloanele specializate.
Astfel daca tot a aparut aceasta nevoie de informatii, am zis ca ar fi foarte bine sa ma documentez si sa pun cap la cap mai multe articole cu si despre acizi si ce efecte au si mai ales caror tipuri de ten se potrivesc.
Primul pe lista este unul dintre cel mai comun si mai folosit acid, acidul hialuronic.
Cu siguranta ai auzit de acidul hialuronic si probabil stii ca este necesar in rutina zilnica de ingrijire, deoarece este acel ingredient care hidrateaza si mentine elasticitatea pielii, indiferent de tipul de piele.
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic, cunoscut si sub numele de hyaluronan sau hialuronat, este un carbohidrat ce se gaseste in mod natural in organismul uman. Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este o molecula compusa in mare parte din zaharuri (polizaharida). Acesta are mai multe functii importante:
- mentinerea hidratarii
- ajuta la reparatia/cicatrizarea tesuturilor
- tine impreuna componentele structurale ale pielii colagenul si elastina
- ajuta la crearea unei bariere protective impotriva microorganismelor
- lubrifiaza cartilajele si articulatiile
Cum actioneaza acidul hialuronic asupra pielii 
Unul dintre cele mai importante efecte ale acidului hialuronic este faptul ca estompeaza ridurile. Acesta intra in piele si umple golurile dintre fibrele de colagen si elastina creand astfel o sustinere, precum o saltea, in care fibrele de colagen si elastina reprezinta „arcurile sau spiralele de sustinere”, iar acidul hialuronic reprezinta structura de gel care nu permite arcurilor sa se indoaie.
Acidul hialuronic stimuleaza sinteza de colagen si pentru ca colagenul sustine tendoanele, pielea si cartilajul, cantitatea optima de colagen in structuri contribuie la mentinerea fermitatii pielii. O cantitate optima de acid hialuronic in organism, va determina şi mentine şi o cantitate optima de colagen in tesuturi, ajutand astfel la sporirea efectului anti imbatranire.
Nu în ultimul rand, acidul hialuronic confera luminozitate pielii, si luminozitatea da impresia unui ten fresh si tanar, ceea ce toate doamnele isi doresc indiferent de varsta. Pielea sub stratul exterior, arata ca un burete si cu cat spatiile goale dintre colagen si fibrele de elastina sunt mai bine acoperite cu acid hialuronic, cu atat pielea va arata mai luminoasa si mai odihnita. Toate aceste efecte se produc deoarece acidul retine apa si creste astfel nivelul de hidratare al pielii.
Tipuri de produse cu acid hialuronic
Acidul hialuronic este in prezent un ingredient des utilizat in produsele anti-aging sau de ingrijire a pielii, cum ar fi cremele, serumurile sau lotiunile de corp. Din acest motiv este considerat un fel de produs minune, si multe doamne apeleaza la injecţiile cu acid hialuronic pentru a preveni sau ameliora semnele imbatranirii pielii.
Cel mai des insa, intalnim in comert produsele cu aplicare locala, care contin HA si sunt considerate eficiente pentru hidratarea celulelor de suprafata ale pielii prevenind astfel pierderea apei si protejeaza pielea de substante poluante.
Crema cu acid hialuronic
Tenul uscat si eventual deshidratat are nevoie de o formula mai bogata. Astfel ca o lotiune super hidratanta care livreaza ingrediente emoliente si acid hialuronic fragmentat ce patrunde in cele mai profunde straturi ale pielii este ideala pentru o hidratare eficienta de lunga durata.
O crema ieftina si buna cu acid hialuronic este: Crema antirid de zi Elmiplant Hyaluronic care pentru un pret mic ofera toate cele mentionate mai sus. O alta crema cu acid hialuronic ieftina si buna mai este si Crema antirid de zi, Spf 15 Lift Up de la Cosmetic Plant, la care i-am facut si un review.
Gelul cu acid hialuronic
Gelurile cu acid hialuronic sunt perfecte pentru persoanele care prefera produse cu o textura mai usoara. Practic gelul este tot o crema hidratanta, doar ca este mai fluid, care are o textura apoasa si se poate folosi inainte de crema hidratanta sau chiar de sine statator inainte de machiaj.
Unul dintre cele mai bune geluri cu acid hialuronic este Mineral 89 Vichy, pe care il folosesc si in prezent. Un alt gel cu acid hialuronic pe care l-am folosit si ar trebui sa revin si cu un review este L’Oréal Paris Hydra Genius dar un alt gel care este la un pret foarte bun si are efecte vizibile este si Gel Lift Instant Lift Up Cosmetic Plant.
Serum cu acid hialuronic
Serumul este un produs cosmetic, care se deosebeste de crema prin trei aspecte, textura formula, dar si actiunea asupra pielii. Textura serumului in general este mai lichida, dar il puteti gasi si sub forma de gel sau chiar un cocktail uleios. Formula lui este conceputa in asa fel incat sa contina o concentratie mai mare de ingrediente active. Fata de crema, care actioneaza doar in straturile superficiale ale pielii, serumul actioneaza in straturile profunde ale pielii.
Cele mai cunoscute si cumparate serumuri cu acid hialuronic sunt in momentul de fata cele de la The Ordinary. Acestea au castigat repede teren, datorita pretului mic si efectelor vizibile. La The Ordinary exista serumuri cu acid hialuronic+ alte ingrediente active sau doar un serum cu acid hialuronic Marine Hyaluronics – serum. De asemenea un alt serum foarte bun este de la Revox – Acid hialuronic Just Hyaluronic Acid 5%, dar la fel de bun si ieftin este si serumul Instant Lift Up Cosmetic Plant.
Mastile cu acid hialuronic
Mastile de tip servetel infuzate din plin cu acid hialuronic sunt solutia perfecta care te salveaza inainte de un eveniment si iti fac tenul sa fie hidratat, frumos si luminos. Mastile de acest gen sunt realizate fie din bumbac moale fie dintr-un material gelatinos, ce asigura mentinerea umiditatii si permite absorbtia integrala a nutrientilor, ajutand pielea sa se rehidrateze. Aplic-o pe fata cu 10-15 minute inainte sa te machiezi si orice vei aplica peste un ten hidratat va arata bine cu siguranta bine.
Cea mai buna masca cu acid hialuronic pe care am incercat-o eu este Super Hyalurone 3step Care Solution Mask. Pe aceasta o gasiti pe Qcosmetics.ro coreene alaturi de multe alte produse geniale. O alta masca minunata care are efecte wow pentru ten este L’Oreal Paris Revitalift Filler Hyaluronic Mask.
As putea sa enumar multe produse si sigur nu as termina pana maine, asa ca daca stii si alte produse cu acid hialuronic bune si cu efecte vizibile, te invit sa le lasi in comentariu pentru ca sigur va ajuta pe cineva.
Cum se aplica corect acidul hialuronic
Nu multa lume stie ca acidul hialuronic poate avea efectul opus hidratarii daca il folosesti incorect. Acidul hialuronic nu e neaparat un produs pe care il poti pune pur si simplu pe fata, fara sa iei in calcul cativa factori esentiali.
Mediul uscat are efecte negative in combinatie cu acidul hialuronic
Efectele acidului hialuronic au legatura si cu mediul in care traiesti, stai. Se spune ca acesta atrage apa din atmosfera in piele si expertii sunt de parere ca este ineficient daca traiesti intr-un mediu foarte uscat. Atunci cand nu exista apa in atmosfera, o va atrage pe cea deja existenta in celulele tale, accentuand deshidratarea. De aceea, e important sa ai un umidificator acasa sau la birou.
Trebuie sa te hidratezi bine
Nu vei rezolva mare lucru daca aplici un serum cu acid hialuronic, dar nu bei apa toata ziua. Din nou, acidul hialuronic nu aduce un aport de hidratare propriu-zis, el atrage apa in celule. De aceea, trebuie sa asiguri ca ii oferi „material” cu care sa lucreze. Bea o cana cu apa calduta imediat ce te trezesti, pentru a suplini lipsa hidratarii din timpul somnului si asigura-te ca bei suficienta apa pe parcursul intregii zile.
Acidul hialuronic se aplica pe pielea umeda
Daca folosesti deja un produs cu acid hialuronic, probabil ca știi deja toate acestea. Dar s-ar putea ca totusi sa il folosesti gresit. Potrivit expertilor, acest ingredient atat de popular trebuie aplicat pe pielea umeda pentru a avea efecte bune. De fapt, aplicarea acestuia pe o fata uscata poate avea efectul opus, si anume sa deshidrateze pielea.
De aceea trebuie sa aplici acidul hialuronic pe pielea umeda . Rutina de îngrijire ar trebui sa fie pe „straturi” . Tot ce trebuie sa faci este sa pulverizezi fata cu apa si apoi aplici tratamentul cu acid hialuronic, apoi pulverizezi din nou sau aplici o crema hidratanta.
Contraindicatii in folosirea acidului hialuronic
Acidul hialuronic nu are recomandari speciale sau riscuri in ceea ce priveste utilizarea lui, insa nu este indicat sa fie folosit in urmatoarele cazuri:
- persoanele care sufera de boli autoimune
- persoanele care sufera de diabet sau tulburari ale sistemului imunitar
- femeile care sunt insarcinate sau alapteaza
- persoanele care au intoleranta la compusul de baza
Acid Hialuronic din alimentatie
Ce nu stie multa lume este ca nivelul optim de acid hialuronic poate fi obtinut si printr-o alimentatie corecta. Anumite alimente sunt bogate in acid hialuronic, altele sporesc productia acestuia in organism. Ca sa stimulezi producerea de acid hialuronic in mod natural in organism, poti consuma alimente bogate in vitamine (A, C, E), polifenoli, minerale (magneziu, zinc) si acizi grasi Omega-3.
Astfel printre cele mai recomandate alimente pentru a spori productia de HA in organism sunt:
- pestele
- carnea de pasare
- legumele si fructele precum spanacul, broccoli, avocado si nucile contin o mare cantitate de magneziu, care este necesar in productia de acid hialuronic.
- produsele pe baza de soia deoarece acesta sunt bogate in estrogen si sunt considerate o sursa esentiala de acid hialuronic.
Daca tenul tau da semne de oboseala sau de imbatranire, un regim de viata echilibrat, compus dintr-o dieta sanatoasa, ritualuri de infrumusetare si produsele potrivite de la care nu te abati, te va ajuta sa iti pastrezi tenul frumos.
Sper sa iti fie de folos acest articol, si iti spun sincer ca l-am scris in asa fel incat sa atinga toate punctele importante despre acidul hialuronic. Este un articol pe care care mi-as fi dorit sa il gasesc eu si tocmai de aceea l-am scris pentru voi.
Tu folosesti acid hialuronic? Ce produse cu acid hialuronic folosesti?
Sunt curioasa ce informatii sunt noi pentru tine?
Foarte folositoare informațiile. Ms!
ApreciazăApreciază
Si eu folosesc serul acesta! Se simte o mare diferenta dupa utilizare!
ApreciazăApreciază
Si eu folosesc de mai bine de 3 ani produse cu acid hialuronic, intrucat tenul meu are mare nevoie de hidratare! Nu stiu daca ai incercat serul cu acid hialuronic pur de la the ordinary, dar e the best 🙂
ApreciazăApreciază
Am aflat niste lucruri tare utile. Am si eu in plan sa incerc Mineral 89. In prezent nu folosesc mai nimic. Ultima data am folosit The Ordinary
ApreciazăApreciază
Foarte bun articolul tau. L-am citit cu mare interes si am invatat multe din el. Am si eu boosterul Vichy si imi place tare mult.
ApreciazăApreciază
Folosesc produse cu acid hialuronic, ba chiar am făcut si niște injecții Gerovital H3 care conțin acest acid minunat. Știam parte din informații dar multe le-am aflat acum din articolul tău.
Mulțumesc!
ApreciazăApreciază
Foarte multe informații interesante. Eu nu am acid hialuronic în crema pentru față.
ApreciazăApreciază
Nu prea folosesc acid hialuronic, dar acum ca am aflat câte beneficii are am încep să-l folosesc.
ApreciazăApreciază
Nu stiam mai nimic despre acest acid, doar ca este foarte cautat.
ApreciazăApreciază
Foarte util este articolul tau. Si eu folosesc Vichy mineral 89.
ApreciazăApreciază
folosesc si eu dar suplimente alimentare, si interesant de stiut unele lucruri, chiar o sa caut si creme!
ApreciazăApreciază
Am inceput sa folosesc creme de fata cu acid hialuronic, dar si creme pentru conturul ochilor si buzelor.
ApreciazăApreciază
Un articol foarte ineresant! Nu știam mai nimic depre acidul hialuronic si am invatat foarte multe din ceea ce ai scris!
ApreciazăApreciază
Nu stiam ca acidul hialuronic trebuie aplicat pe pielea umeda. Cred ca oricine isi doreste o piele mai ferma, mai tanara.
ApreciazăApreciază
Am citit si eu despre acidul hialuronic si orice informatie in plus e binevenita !
ApreciazăApreciază
Da. Chiar îmi cumpăr creme cu acid hialuronic des pentru că realizez cât de bun este pentru pielea mea. Îl mai folosesc și în stare „pură”, injectabil, în buze o dată sau de două ori oe an.
ApreciazăApreciază