10 seriale pe care trebuie sa le vezi pe Netflix


seriale_netflixPot spune despre mine ca sunt o cinefila. Imi plac filmele, ador sa le savurez, la cinema, acasa sau cu prietenii. Inca din adolescenta am descoperit aceasta pasiune si de atunci ea s-a dezvoltat treptat.

Inca din liceu am descoperit primul meu serial, Gossip Girl. Era pentru mine ceva wow, si asteptam cu sufletul la gura fiecare episod, Era un subiect foarte la moda, si ne placea sa povestim, la o cafea, cu fetele despre ce s-a mai intamplat, si ce ne-a placut la serial.

Au urmat mai apoi multe seriale, precum Prison Break, The Vampire diaries, The Originals, Pretty little liars si multe altele.

In momentul in care acest obicei a luat amploare si a aparut Netflix, am fost mai mult decat fericita ca am un loc unde sa gasesc toate serialele preferate. Bine, exceptia face Game of thrones, dar asta e deja alta poveste.

Pentru cei care nu stiu ce este Netflix, Netflix este un serviciu de streaming online, care scoate pe banda rulanta seriale foarte atractive in ultimii ani. Pentru un abonament minim de 30-50 lei, Netflix ofera o varietate uriasa de seriale, cu un larg spectru de genuri, lungimi si tari de origine.

Sunt atat de multe seriale orginale Netflix, incat cu greu poti alcatui o lista cu 10 seriale preferate, in acest moment. Si totusi, am incercat. Nu am facut un top, pentru ca asta e destul de greu pentru mine, asa ca ordinea nu are relevanta.

1.Outlander

outlander
Pe scurt, actiunea din Outlander incepe in 1945, dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Claire, o asistenta care i-a ajutat pe ranitii de pe front, se intoarce acasa, la sotul ei, Frank. Ulterior, cei doi pleaca in Scotia, intr-o vacanta in timpul careia are loc un fenomen ciudat: Claire ajunge intr-un loc misterios, pietrele de la Craigh na dun, care o teleporteaza intr-o calatoare in timp. Fara sa inteleaga ce s-a intamplat, ea se trezește in Scotia anului 1743, in mijlocul conflictelor dintre englezi si scotieni.

Serialul Outlander are la baza o serie de noua romane de Diana Gabaldon- O saga romantica si fantastica, parte batalii, tactici militate, parte deceptii sau calatorii in timp, fara a se ignora cei doi timpi prezentati in paralel, cu cautari si disperari. „Outlander” nu se teme sa faca abuz de flashback-uri.

2.Penny Dreadful

penny-dreadful

Actiunea are in centrul atentiei un grup de personaje culese din povestile de groaza, din mai multe colturi a lumii, porniti in cautarea Minei, o tanara disparuta in conditii misterioase. Cele mai terifiante personaje ale literaturii, inclusiv doctorul Frankenstein si creatura sa, plus Dorian Gray si figurile iconice din romanul Dracula devin implicate in povestile plasate pe fondul Londrei victoriene. Acesti eroi fac echipa impotriva unor forte supranaturale.
Bineinteles, scenaristii au grija ca toate talentele eroilor sa fie puse la încercare, deoarece multe orori se ascund in cotloanele intunecate ale Londrei. Mai pe scurt spus, este vorba despre o poveste horror, dar foarte captivanta, care te va face sa stai cu sufletul la gura. E perfect pentru un binge watching pentru pasionatii de filme horror. E u desi nu ma uit la filme horror, recunosc ca acest serial mi-a placut.

3.The Haunting of the Hill House

the-haunting-of-hill-house-serial

The Haunting of Hill House este o reinterpretare a romanului cu același nume (de Shirley Jackson) și reda povestea unor frati care au crescut in cea mai cunoscuta casa bantuita din tara. Ajunsi adulți, acestia sunt reuniti de o tragedie de familie, care îi readuce in casa si ii pune in situatia de a infrunta fantomele trecutului.

Povestea acestui serial, pare a fi una banala. Vorbim despre un serial horror/drama psihologica, cu o premisa destul de simpla si cliseica, o casa bantuita in care se muta o familie numeroasa si incep sa se intample chestii ciudate, nimic impresionant pana acum.

Si atunci totusi de ce este acest serial deosebit si a ajuns pe aceasta lista?

In primul rand este o poveste de groaza foarte bine regizata de Mike Flanagan.  Atentia la detalii, filmari foarte lungi care iti fac pielea de gaina, si o scenografie si o locatie perfecta, care reuseste sa trezeasca in tine multe contradictii. Pe langa asta mi-a placut foarte mult transpunerea in paralel a prezentului si a trecutului. Si toate acestea editate si filmate intr-un fel in care sa nu te simti deranjat de sariturile in trecut si prezent. Avem pe langa multe faze super scary, super creepy,  super infioratoare, si chestii ascunse in cadru care fac atmosfera.

4.Vikings

vikings-vikingii

Filmat în Irlanda, Vikings este inspirat din povestirile despre vikingul Ragnar Lodbrok, unul dintre cei mai cunoscuți eroi norvegieni si binecunoscut ca si asupritorul Frantei si al Angliei. Serialul il portretizeaza pe Ragnar in postura unui fermier viking care militeaza asupra primelor raiduri in Anglia, un loc necunoscut inca pentru vikingi, cu ajutorul unor prieteni razboinici, a fratelui sau Rollo, si a sotiei sale Lagertha.

Mare parte dintre filmarile pentru acest serial se desfasoara pe teritoriul Irlandei. Sunt in jur de 30 de locatii unde se filmeaza, insa cea mai importanta este situată in Wicklow County, unde producatorii au închiriat o cariera de piatra, unde au amenajat un lac artificial, pe malurile caruia a fost amenajat un sat, celebrul „Kattegat“.

Eu una sunt o mare amatoare de aventura si intotdeauna mi-a placut latura aceasta istorica a filmelor/serialelor. Mai exact sa invat istoria in mod practic si placut privirii. Ei bine cu acest serial am aflat multe informatii, care sunt si luate din istorie, asadar reale povesti istorice, transpuse in imagini. Si nu orice fel de imagini, asta e clar.

5.Narcos

narcos-serial

Narcos este un serial politist american, creat si produs de Chris Brancato, Carlo Bernard si Doug Miro.

Filmările și acțiunea au loc în Columbia. Primul sezon spune povestea magnatului de droguri Pablo Escobar, care a devenit miliardar datorită producției și distribuției de cocaina, dar se concentreaza si pe interactiunile lui Escobar cu alti magnați de droguri, agenți ai DEA (Drug Enforcement Administration), si alte entitati opozante.  Sezonul trei începe dupa moartea lui Escobar si continua in prim plan cu DEA, in timp ce acestia se lupta impotriva infamului Cartel Cali.

Serialul Narcos nu il transforma pe Escobar intr-un erou, ci exploreaza intr-un mod realist si cinic cum a fost posibila extraordinara ascensiune a contrabandistului. Chiar daca ai tendinta sa te lasi furat si impresionat de actiunile acestuia, serialul se concentreaza si pe actiunile politistilor care l-au vanat, cu riscul pierderii vietii si al unei razbunari crancene, pe familiile lor.

Mi-au placut tot timpul serialele cu mafia, si cartelurile de droguri, si mai ales ca sunt inspirate din fapte reale si locatiile unde au avut loc filmarile sunt alese cu grija si atentie la detalii. Ba mai mult inainte de inceperea filmarilor la sezonul 4 a avut loc un incident major. Carlos Muñoz Portal, in varsta de 37 de ani, a fost gasit mort intr-o regiune notorie pentru violenta din centrul Mexicului, la 60 de kilometri de Mexico City. Acesta a fost impuscat in timp ce cauta locuri pentru filmarea serialului.

6.Queen of the South

queen-southDaca este vorba despre seriale care trateaza problema cartelutilor si a traficului de droguri, v-am spus mai sus ca eu sunt prezenta.

Serialul Regina Sudului trateaza aceiasi problema, ca si serialul Narcos, doar ca dupa mult timp de la moartea acestuia, intr-o perioada mai contemporana. Acesta este un serial american lansat in 2016. Serialul are pana in prezent 3 sezoane filmate din care primele 2 sunt disponibile si in reteaua Netflix. Cel de-al treilea sezon este disponibil se pare in Netflix UK asa ca asteptam cu interes sa apara si in tara noastra. Serialul este ecranizarea romanului cu acelasi nume scris de autorul spaniol Arturo Perez – Reverte in anul 2002.

Serialul ne prezinta povestea Teresei Mendoza. Aceasta este o tanara cu o conditie sociala precara care creste pe strazile din Sinaloa, Mexic. Acolo intalneste un traficant de droguri, El Guero de care se indragosteste si pentru o vreme viata ei se schimba in bine. Este iubita, rasfatata si i se ofera confortul de care a dus lipsa. Spun insa pentru o vreme, pentru ca intr-o lume a mafiei nimic nu este sigur si cand El Guero este omorat pentru Teresa Mendoza incepe calvarul. Are doua alternative. Lasa lumea drogurilor sa o invinga sau devine lidera ei.

Personal, mi-a placut mai mult decat Narcos, pentru ca povestea si personajul principal este de sex feminin si arata viata ei, atat de dinainte de a face parte din lumea aceasta a cartelurilor, cat si ascensiunea ei si sacrificiile pe care trebuie sa le faca pentru a supravietui, si nu neaparat pentru a castiga banii.

7. Black Mirror

Black-Mirror

Black Mirror e o satira dura si socanta a efectelor tehnologiei asupra noastra, satira spusa prin povesti care reinterpreteaza lucrurile care ne distreaza, dar pe care acum le vezi din alta perspectiva.

Cu nicio legatura intre episoade, serialul „Black Mirror” spune povesti diferite din lumi distincte, dintre viitor sau prezent. Fiecare episod dezvaluie o alta fata a omului, un posibil viitor al nostru, un posibil scenariu, mai creepy sau mai ok, depinde de ce parte a baricadei esti.

Este din fericire un serial de tip Sf, dar care in acelasi timp te sperie pentru ca exista o posibilitate foarte mare sa fii pus in aceas situatie. Daca m-a speriat? Da m-a socat si speriat. Dar mi-a placut pentru ca e altceva, si e neobisnuit de ciudat si socant.

8. 13 Reasons Why

13-reasons-why-serial
13 Reasons why, este un serial american de drama si mister, bazat pe romanul cu acelasi nume, publicat in 2007 si scris de Jay Asher. Aceasta a fost adaptat de Brian Yorkey pentru Netflix. Serialul il urmarește pe studentul Clay Jensen și pe prietena sa, Hannah Baker, care se sinucide dupa ce sufera o serie de circumstante demoralizatoare la care au fost implicate anumite persoane din liceul, pe care cei doi frecventeaza.

La baza actiunii sta, o cutie cu casete inregistrate de Hannah inainte de a se sinucide, casete in care aceasta dezvaluie 13 motive pentru care ea a ales sa isi puna capat vietii.

Acest serial trateaza cu foarte mare atentie la detalii problema sinuciderilor si Selena Gomez, care are o legătura foarte puternica cu acest serial, la care a colaborat sn calitate de producator executiv si-a facut impreuna cu alti doi actori, Dorfman Alisha Boe (Jessica) și Brandon Flynn (Justin), un tatuaj pentru susținerea Proiectului Semicolon, o organizație nonprofit de prevenție a sinuciderilor. Daca ai vazut pe undeva tatuajul cu punct si virgula, este pentru aceasta cauza asadar.  Selena Gomeaz a avut si un alt motiv pentru care si-a dorit ca serialul sa fie cat mai autentic posibil deoarece si ea a avut probleme de anxietate, atacuri de panica si depresie.

Este un serial la care trebuie sa va marturisesc ca am plans mult, si mi-a ramas cumva in suflet.

9.Dinasty

dinasty-dinastia

Va plac telenovelele? Pentru ca daca va plac, acest serial este o telenovela moderna,  remake al celebrului serial din anii 80, care a renuntat la stereotipuri, dar a pastrat acele detalii care faceau deliciul spectatorilor. Multa intriga, infidelitati, certuri, averi fabuloase si lux si moda.

Este un serial care trateaza lupta dintre doua familii fictive, cele mai bogate din America, Carrington si Colby. Dynasty prezinta disputele acestora in ceea ce priveste averea, puterea, descendentii si mostenirea. Mi-a placut la nebunie si este un serial care te tine in priza si te face sa iti doresti sa vezi ce mai fac personajele.  Pe langa asta eu m-am indragostit de fiica miliardarului Blake Carrington, care se numeste Fallon si are niste tinute superbe. O inspiratie, nu altceva.

10.Atypical

atypical
Atypical este un serial care mie mi-a placut teribil de mult. Avand in vedere meseria mea, si faptul ca eu lucrez cu copii cu autism, tanarul Sam, rolul principal al acestui serial a fost studiul meu de caz, sa spun asa. Acest serial este un serial realist, care prezinta povestea familiei Gardner, care are un baiat cu Sindromul Asperger. Sindromul Asperger este o tulburare comportamentala din spectrul autist. Copii si adultii cu sidromul Asperger sunt persoane inteligente dar care intampina probleme, in ceea ce priveste viata sociala si comunicarea. Acestea necesita terapie si interventie inca de la o varsta frageda. Serialul prezinta chiar si partea de terapie si cat de importanta este aceasta in invatarea unor comportamente adaptative pentru Sam.

Personajul principal este asadar unul autentic, si povestea este una realista. Pe langa asta serialul trateaza si problemele cotidiene ale unei familii. Mi-a placut foarte mult si il recomand cu mare drag.

Sunt curioasa daca ai vazut si tu aceste seriale, si ce recomandari de seriale ai tu? Astept comentariul tau.

22 de gânduri despre „10 seriale pe care trebuie sa le vezi pe Netflix

  1. Wooo, ce recomandari faine!! 😘 Mersi mult! Mi-ai reamintit sa reiau Outlander. Uitasem de el. Am si eu Netflix de vreo 2 luni si imi place la nebunie! ^_^

    Apreciază

  2. Am reusit sa vad si eu primele 3 episoade din serialul The Haunting of the Hill House. Mi-a palcut enorma, dar mi-a fost in acelasi timp frica, asa ca am trisat si am citit pe Google ce se intampla in continuare. :))

    Apreciază

  3. Incerc sa ma tin departe de seriale perioada asta, dar lista am salvat-o. De indata ce ma eliberez cu programul, ma mai relaxez si eu putin la un film 😀

    Apreciază

      1. Stai linistita, si eu le-am vazut doar intr-o perioada mai lunga. Cate un serial cand si cand, sau in weekend.

        Apreciază

    1. Am vazut Lucifer si mi-a placut mult. Nu l-am inclus pentru ca l-am vazut mai de mult. Nu prea m-a impresionat Locul bun, am inceput sa il vad si m-a plictisit. 🤗

      Apreciază

Astept parerea ta: