Ghid de calatorie | Vacanta in Creta


Desi a trecut deja o luna de cand am fost in vacanta pe insula Creta in Grecia, parca ar fi fost ieri. Oricum am sa imi amintesc cu drag aceasta vacanta pentru ca trebuie sa va marturisesc ca este prima vacanta platita din banii mei si organizata de mine si cel mai important e ca a fost prima vacanta mai lunga cu prietenii mei.

 Creta, marcand granita dintre Eu­ro­pa si Africa, cu plajele si stancile sale salbatice, este probabil cea mai frumoasa insula a Greciei, si cea de-a cincea ca marime din Europa. Pentru mine Creta este una dintre cele mai ispitoare insule ale Greciei, inconjurata de ape in multe culori de albastru si care iti ofera o experienta diversificata.  Creta, este inconjurata la nord de Marea Egee, iar in sud, de Marea Mediterana sau si Marea Libiei. Ce pot sa va spun e ca marea e un adevarat spectacol in Creta si plajele sunt foarte frumoase. Oare sa va mai spun si de locul in care se intalnesc cele trei mari? Pentru ca da, in Creta exista un astfel de loc. Dar hai sa va povestesc totul.

Recunosc ca am exagerat putin cu pozele pe Instagram, dar nici nu aveam cum altfel, avand in vedere faptul ca am stat acolo 7 zile si am descoperit atatea locuri minunate.

Si pentru ca am impartasit cu voi aceasta experienta pe retelele de socializare, desigur ca intrebarile nu au intarziat sa apara. Cat costa? De unde ai luat cazare? Cum ti se pare? Cum e mancarea? Cum sunt oamenii? Tot felul de nelamuriri pe care sa fiu sincera si eu le-am avut inainte sa merg.

2018-09-10-10-10-07

Si da m-am documentat inainte si mi-am facut un plan de calatorie, dar parca tot ce am citit nu mi s-a aplicat mie. Experienta este clar una personala. Asa ca nu uitati ca tot ceea ce va spun eu este trecut prin propriul filtru, dar totusi anumite informatii s-ar putea sa va ajute.

Biletele de avion

Aceasta vacanta am gasit-o cu ajutorul unei prietene care lucreaza la o agentie de turism. Desi multa lume spune ca uneori e mai ok sa mergi pe cont propriu si ca este mai ieftin, eu am realizat ca in cazul nostru nu a fost asa. Am inceput eu sa caut pe booking cazare si dupa biletele de avion si preturile ma aruncau cu mult peste 1000 de euro de persoana. Asa ca am preferat aceasta varianta. Si fara sa fac reclama, biletele de avion si pentru cazare le-am achizitionat de la Simbotour. Acuma sigur, poate in orasul tau nici nu ai Simbotour, dar poti sa cauti oferte la agentiile cunoscute oricand. Si cu cat vei incepe mai devreme, cu atat mai bine.

Zborul a fost din Cluj Napoca si am zburat cu un Charter. Nu am idee cat a costat zborul, fiind un pachet, dar pot sa va spun ca am platit 500 euro pentru cazare si zbor pentru 7 zile.

Cazarea

Noi am stat in toata aceasta perioada intr-un resort, Bommo Amnissos Residence , un resort cu casute tip Bungallow, albe in stilul clasic grecesc. Acest loc mi-a placut foarte mult avand in vedere ca designul cu casute vopsite in alb arata ca de vis si este ceva ce vei dori sa experimentezi in Grecia. Nu mi-ar fi placut sa stau intr-un hotel mare, pentru ca eu consider ca nu despre asta este vorba in Creta. Daca urmariti videoul, vlogul meu din aceasta calatorie veti putea vedea ca felul in care este structurat resortul este foarte dragut si te duce cu gandul la un sat de vacanta.

Am fost multumita de cazare si desi are 3 stele acest resort, va asigur ca a fost o sedere placuta condimentata cu mancare cu specific grecesc si bautura lor Raki. Curatenia in camera se facea o data la trei zile.

Mi-a placut ca totul a fost la indemana, piscina a fost curata si avea sezloange, aveau bar si restaurant si personalul avea grija de toata lumea. Pe langa asta resortul este la 100 m de plaja, au si plaja lor cu sezloange si in apropiere erau 4 magazine, in care gaseai tot ce iti doresti si chiar si o farmacie. Si ceea ce m-a facut sa fiu si mai fericita a fost ca aveam camere cu vedere la mare. A fost o adevarata cura de energie sa ma trezesc si sa vad marea.

Mancarea

img_1557.jpgResortul Bomo Amnissos Residence are o oferta all inclusive pentru oaspetii sai. As putea spune eu ca oarecum e un ultra all inclusive, avand in vedere ca erau si gustari intre mese si bautura. Ce am mancat la resort? Mancarea a fost diversificata. La micul dejun era mereu ceva dulce, un bufet suedez cu tot ce iti puteai dori si cafea si ceai la discretie. La gustare era tot timpul inghetata si prajituri, budinca sau cornulete, chiar si sandwichuri. Masa de pranz si cina au fost si ele de tip bufet suedez si am mancat mult peste, pentru ca pestele este mereu proaspat, fructe de mare, si aveau tot felul de carnuri. Ce mi-a placut a fost ca mereu puteai alege. De la salate, care erau nelipsite, pana la felul principal sau supa si chiar desert sau fructe.

Desigur ca in timpul in care am parasit resortul pentru excursii am mancat si altceva. Si felul principal la mine a fost pestele si fructele de mare. Am mancat cele mai bune fructe de mare in Rethimnon si cel mai bun Souvlaki. Mancarea greceasca este cu adevarat deosebita. Ce am mai observat eu este ca ei pe insula Creta au si o mare influenta orientala asa ca erau nelipsite rahatul in diferite sortimente si baclava. Pot sa va spun ca am avut o experienta culinara placuta si ca m-am intors cu 2 kg in plus. 😀

Daca esti in Creta e pacat sa stai intr-un singur loc

Cu 40 euro poti inchiria o masina din orice loc si sa te deplasezi usor. Plus ca desi Creta este insula cea mai mare din Grecia, nu este chiar atat de mare. In cateva minute ajungi in alta parte a insulei si cateva ore o strabati. Vizitati orasele cele mai mari si nu numai. Satele sunt mai traditionale si va pot oferi experiente unice. Daca nu ai permis sau nu vrei sa conduci, poti sa te interesezi pe internet de programul autobuselor. Au un sistem de transport bine pus la punct pentru turisti.

Excursiile

Insula Creta este pamantul fermecat in care Mama Natura, in glorioasa si infinita sa marinimie isi dezveleste necontenit comorile nepretuite; aici am descoperit un alt pamant al batranei Elade, atat de frumos si divers, cu munti impunatori si vai abrupte, pe unde serpuiesc sosele si drumuri perfecte. Exista atat de multe excursii si experiente de care poti profita in Creta, incat iti va fi greu sa alegi. Cred ca am fi avut nevoie de cel putin 10 zile de vacanta pentru a mai vizita si de un buget mai generos desigur. Pe insula puteti vizita pesteri misterioase, incarcate de istorie si povesti magice, o mare salbatica dar si calma, calda, clara si atat de primitoare, imbracand culoarea turcoazului.

Legendele au binecuvantat Creta cu privilegiul de a fi locul in care se spune ca s-a nascut marele Zeus, cel mai puternic dintre zeii Olimpului, Creta fiind socotita locul de botez al Europei. Si tot pe aceste pamanturi, Zeus a fost si inmormantat intr-una dintre pesterile de langa asezarea Arkhaniy. Totodata, Creta este si insula protejata si patronata de Sfantul Mina.

Asadar principalele excursii la care puteti participa sunt un adevarat desfrau al naturii. Iti va placea oriunde mergi sunt sigura.

  1. Croaziera de o zi in insula Santorini si o vacanta in Creta fara o croaziera in insula Santorini este cu siguranta incompleta. Santorini este o insula care s-a format dupa eruptia vulcanica din 1600 i.Hr. (cea mai mare catastrofa naturala din toate timpurile). Un spectacol de lumini si culori, case albe cu ferestre albastre, strazi de marmura care sunt in acelasi timp si acoperisurile caselor, nenumarate biserici. Eu am fost in aceasta excursie si sincer nu am regretat. Este o excursie de o zi in care ai ocazia sa mergi cu un feribot de viteza mare, sa explorezi orasele importante de pe insula si sa te bucuri de farmecele din Santorini. Cine stie poate te intalnesti si cu o vedeta. Excursia costa in jur de 150 euro de persoana si vei fi insotit de un ghid si ai transportul asigurat pe insula.
  2. Gramvoussa – Balos este o plaja si laguna cu ape cristaline. Plaja se afla in punctul cel mai nord-vestic al Cretei, la Capul Gramvoussa. Balos se afla langa orasul Kastelli. Capul Gramvoussa este ideal pentru cei care isi doresc sa le fluture vantul prin plete si sa respire aer curat. Este o zona nepopulata, cu plaje cu nisipuri fine, albe si roz, stanci si ape de un albastru intens, care te fac sa simti ca traiesti. Laguna Balos este parca desprinsa dintr-o poveste, unul din cele mai bune locuri pentru inot. Aici se intalnesc cele trei mari ale Cretei. Pretul excursiei a fost 45 de euro.

Aceste sunt cele doua excursii in care eu am fost insa mai sunt multe si cu siguranta ma voi intoarce pe insula Creta sa le experimentez. Voi puteti opta pentru oricare din aceste excursii.

  • Vizitarea palatelor de la Knossos si capitala Heraklion
  • Croaziera in insulele Spinalonga – Kolokitha si vizitarea orasului venetian Agios Nikolaos
  • Gortyna, Matala – o zi la Marea Libiei
  • Croaziera in Insula de Aur – Chrissi, sau “Caraibele Cretei”
  • Seara cretana si satul traditional Anopolis
  •  Elafonissi Beach – Paradisul pierdut
  • Cheile Samariei

Pe langa aceste excursii eu ti-as recomnda sa vizitezi orasele mari. Cu un autocar, autobus sau o masina inchiriata, poti vizita Rethimnon, Chania sau Heraklionul, dar nu numai. E cu totul o alta experienta.

Preturile

Preturile in general sunt destul de mici. Poti sa mergi in Creta chiar si fara o agentie si sa gasesti cazare cu 100 lei pe noapte intr-un loc dragut. Airbnb ofera o gramada de oferte bune, si pe booking poti sa gasesti de asemenea locuri ieftine unde sa te cazezi.

Mancarea nu mi s-a parut deloc scumpa. In portul vechi din Rethimnon poti sa mananci fructe de mare cu 15 euro. De asemenea mancarea greceasca foarte buna, precum souvlaki si altele sunt cam la aceleasi preturi. Nici o masa nu a fost mai mult de 20, 30 euro cu tot cu bauturi si tot ce am dorit. Cred ca preturile sunt foarte asemanatoare cu cele din Romania, unele lucruri chiar mai ieftine. Si chiar ma gandesc ca in Romania la mare este mai scump sa mananci la un restaurant.

Souvenirurile sunt si ele la preturi acceptabile si poti sa iti iei un magnet incepand de la 1 euro si desigur in functie de model pretul creste. Am cumparat pentru parinti un set de condimente specific grecesti cu doar 12 euro si cutiuta era foarte frumoasa, cu 10 condimente si bautura lor traditionala Raki.

Pisici pisici si multi magari

Daca vei vizita Grecia si Creta implicit, trebuie sa stii ca acolo sunt multe pisici si multi magari. Nu am vazut decat un singur caine in Creta, si pisicile sunt foarte sociabile, alintate si obisnuite cu oamenii. Pe langa asta sunt pisici grasane, diferite de pisicile din Romania. In ceea ce priveste transportul diferitelor lucruri, in Creta se folosesc mult magarusii. Nu ii vei vedea insa in oras neaparat ci pe la periferii si in sate.

Si am terminat articolul, am terminat pentru ca daca as mai sta in fata laptopului as avea atatea sa va spun. Dar va las sa vizionati si videoul si va las pe voi sa ma intrebati daca mai aveti curiozitati.

Concluzia mea: Creta este o insula minunata cu o energie extraordinara, plaje frumoase si un rai pentru iubitorii de fotografie. Dar e o experienta personala si unica. Astept sa aud experientele voastre.

For more Sparkle Follow me:
Facebook    –    Youtube  –      Bloglovin    –    Instagram  –  Pinterest/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/e5e/7641540/files/2014/12/img_2107.png

13 gânduri despre „Ghid de calatorie | Vacanta in Creta

  1. E f.frumoasa Creta, si mie mi-a placut. De obicei cand plec in calatorii i-au tot asa pachete. In ultimul timp insa am testat sa i-au avionul si cazarea separat si sa organizez totul. Are o tenta de aventura care-mi place.

    Apreciază

  2. Ai găsit un preț bun pentru această experiență! Creta pare un loc minunat, nu știu de ce nu m-aș fi gândit niciodată să o pun pe lista destinațiilor mele.Mulțumim pentru inside-urile pe care le-ai dezvăluit, sunt de mare ajutor!

    Apreciază

  3. Gurmanda inascuta fiind, pozele cu mancarea mi-au atras atentia. Nu de alta dar bucataria mediteraneana este printre preferatele mele.
    Ah, si 500 euro pentru zbor si cazare mi se pare o suma mai mult decat rezonabila.

    Apreciază

Astept parerea ta: