Viata secreta a unui blogger


Imaginea blogger-ului care sta cu picioarele in sus, zambeste frumos, are un laptop langa ea si o cafea in mana e atat de utopica. Toate bloggeritele va arata partea frumoasa a acestei meserii, pentru ca desi pare fascinant si plina de evenimente glamour si cadouri, a fi blogger inseamna sa iti iei o a doua meserie sau in cazul multora un job full time.

Asa ca azi am decis sa va arat partea adevarata a vietii unui blogger si sa va spun care este munca din spatele unui articol, munca din spatele unui creator de content.

cafea-bloggerDupa ce o buna perioada de timp am lucrat la proiecte proprii pe blog, doar la cateva campanii in parteneriat, am facut si refacut sedinte foto care nu ma multumeau,  mergeam la putine evenimente si ma bucuram de fiecare invitatie, am inceput sa fiu constanta si sa observ ca proiectul meu, inceput cu atat de mult drag creste si infloreste.

Cu cat m-am adancit mai mult in ceea ce faceam si studiam mai mult acest domeniu, cu atat realizam cate lipsuri am si cat de mult am de facut. Asa am ajuns la concluzia ca asta e viata mea profesionala, ca puteam spune despre mine ca am meseria de blogger. Blogul a devenit meseria mea part time care imi place la nebunie.

Au fost 3 ani in care, perfect normal, nu aveam cum sa fiu platita pentru ce fac pe blog. Cine sa ma plateasca pe mine, doar pentru ca am un blog? Cu siguranta ati observat ca lunar se deschid mii de bloguri, pentru ca, la final de an, doar o parte din ele sa mai existe cu adevarat online. Si pana la urma e si normal, ce brand sa se asocieze cu tine, care ai un blog proaspat lansat si nimic postat pe acolo.

Un lucru care nu il inteleg multi bloggeri este ca in acest domeniu, cam ca si in oricare altul conteaza cu cine te asociezi. Ce faci pe blog, faci singur, dar proiectele sunt in parteneriat si in campanii vei fi ales doar pentru ceea ce reprezinti, pentru ceea ce arati si faci. Plus ca in majoritatea campaniilor sunt si alti bloggeri.

Din fericire eu am ramas si am ales campanii cu care rezonez, si care rezoneaza cu mine, oameni din spatele campaniilor care sunt deschisi si stiu ce fac. Am stiut sa filtrez si sa spun nu campaniilor care nu ma reprezinta, am renuntat la moduri agresive de a te promova si am devenit si eu la randul meu relaxata si foarte deschisa. Am inteles ca a fi blogger inseamna sa imparti cu ceilalti. Si eu ma gandesc ca vreau sa impart cu voi lucruri care sa va ajute, sa fie utile si bine documentate, dar cel mai important e ca vreau sa fac asta din perspectiva mea si sa fiu eu asa cum sunt, autentica.

Asadar cum arata o zi din viata unui blogger?

1537113888193-1

cum-sa-scrii-un-articol

Oricat de mult mi-ar placea sa spun ca nu fac nimic toata ziua, defapt nu e chiar asa. Pentru a avea materiale si articole care sa le postez, trebuie sa imi fac timp sa scriu. Si de multe ori scriu doua, trei articole intr-o zi.

Avand in vedere ca eu am deja un job full time, de fiecare data cand am timp liber ma ocup de blog. Asa ca sa nu va ganditi ca ma pun in fata calculatorului si scriu intr-una. Ar fi ideal asa, nu? Oricum pana sa scriu ceva, de obicei trebuie sa pun la cale un adevarat proces. Asa ca de cele mai multe ori un articol are nevoie de 4,5 ore de editare si scris.

Insa pentru mine scrisul este si relaxant si o forma de terapie. Acum cateva luni, am avut o perioada foarte agitata si simteam ca totul in jurul meu se prabuseste. De multe ori stateam singura si plangeam si nu puteam face prea multe prin casa. Insa in momentul in care am deschis laptopul si am inceput sa scriu despre ceea ce imi placea totul a capatat o alta lumina. In cateva minute corpul meu a inceput sa se relaxeze, mi-am sters lacrimile si mintea mea era mai limpede. Desi am crezut ca nimic nu imi aduce placere, mi-a placut sa scriu articolul si m-a ajutat sa imi schimb modul de a gandi. Pentru ca blogging-ul e fun. Postarile mele sunt o oglindire a gandurilor mele, entuziasmul meu, emotiile mele. Si mie imi place asta.

De obicei ma pun in fata laptopului, iau produsele in mana, le privesc si las gandul sa imi fuga departe. Printre ultimele produse primite se numara si cateva parfumuri, care trebuie sa recunosc imi stimuleaza scrisul mult mai bine, pentru ca miros incredibil. Despre ce parfumuri e vorba? Daca nu ati vazut inca in poze, atunci va spun, E noul C-thru Cosmic Aura, B.U Passion, care are si un spray din aceiasi gama si Tesori D’Oriente Te Verde Matcha. 

1537113815607-1

snapseed-9Nu poti sa spui ca esti blogger doar pentru ca scrii. Pentru a fi blogger in adevaratul sens al cuvantului nu ajunge sa ai un blog pe care sa scrii. E foarte important sa iti asumi ceea ce faci, sa fii autentic si sa fii constient ca ceea ce scrii citesc multi oameni. Mereu ma gandesc ca ceea ce scriu, ajunge la cineva care chiar are nevoie de acea informatie. Asa ca pentru un articol bine pus la punct, exista mereu o schita, documentare si partea de teorie sau metode folosite in blogging.

In primul rand a fi blogger inseamna sa detii cunostiinte despre tot ce inseamna blogging, seo, marketing, campanii si multe alte notiuni care au nume complicate. In al doilea rand pentru a fi blogger trebuie sa inveti mult si multe, si marea majoritate a informatiilor le vei culege singur.

Eu am blogul de 10 ani, si in acesti 10 ani am invatat sa ma autodisciplinez si sa invat singura cam tot ce tine de blogging. Am cautat materiale si carti si cursuri si am inteles ca numai asa ma pot mentine ca blogger, si sunt constienta ca altfel probabil nu as mai fi fost aici in fata laptopului acum.

1537113963341-1

produse-cosmeticeCand vine vorba de bloggeri, majoritatea oamenilor se gandesc „- Ahh firar mama lor ca au o gramada de bani!”. Dar oare cati oameni se gandesc ca a fi blogger e ca si cum ti-ai deschide o afacere. Iti trebuie o anumita suma ca investitie, si mult curaj, pentru ca nu poti fi sigur ca afacerea va fi una prospera. Tot ce poti sa faci este sa lucrezi pana va fi.

Am investit bani in blogul meu? Da! Si nu am sa va spun o suma exacta, pentru ca nu are rost. Inca investesc in blogul meu, si o voi face in continuare.

Asadar daca vrei sa incepi un blog, va trebui sa te gandesti la cheltuielile care urmeaza. In primul rand la achizitionarea unui domeniu, care din punctul meu e necesar daca doresti sa fi luat in serios in ceea ce faci si sa iti faci un brand cum s-ar spune. Dupa domeniu, urmeaza sa achizitionezi un hosting, care se plateste si el si apoi uneltele care te ajuta sa fii blogger.

Aici la unelte intra camera foto, trepied, obiecte pentru decor foto si produsele cosmetice  in cazul meu sau alte produse despre care doresti sa scrii. Si da, sa nu te astepti ca produsele cosmetice vor cadea din cer. Va trebui sa le achizitionezi din banutii tai.

1537114048019-1snapseed-11

Nu toata lumea intelege, insa planificarea timpului este grea pentru bloggeri. Dupa cum v-am spus deja, blogging-ul cere timp. Si pentru mine singura metoda de a avea acest timp este sa fiu organizata. Atunci cand ai un job, studii, bloggingul si toate aspectele lui, poate cere mult timp.

Cum ma organizez eu cel mai bine? Ei bine, folosesc agenda.

Astfel ca in agenda mea se afla programari, idei de articole, planificari si intalniri si multe alte notite. Recunosc ca e o agenda universala, insa fara ea ar fi mult mai greu pentru mine.

Cand incepi sa te ocupi de blog, viata ta se schimba si evenimente noi apar tot timpul.

Nu stiu cum sunt alti bloggeri, dar pentru mine a fi organizata e foarte important. Si recunosc ca asta ma ajuta sa tin pasul si sa fac ceea ce am de facut. In plus agenda, este locul in care imi notez idei in momentul in care imi trece ceva prin cap. Nu sunt robotel sa retin tot, si nici nu e posibil. Tocmai din acest motiv, daca vrei sa te apuci de blogging iti recomand si tie sa fi organizata si sa folosesti o agenda.

1537114117535-1

snapseed-3

Pentru a fi blogger, nu e de neglijat asa cum am spus si mai sus, faptul ca sunt oameni care te citesc, te urmaresc, te plac sau nu te plac. Trebuie sa intelegi ca ceea ce faci e in primul rand pentru tine si apoi, dar cel mai important pentru cei care te urmaresc.

Viata pe social media este un aspect foarte important, si tocmai asta iti va lua mult timp. Interactiunea cu oamenii care te urmaresc si ceilalti bloggeri este foarte importanta. Uneori imi petrec 2 sau 3 ore doar raspunzand la comentarii.  Insa tot asta e si partea mea preferata din blogging.  Ador sa citesc raspunsurile si feedback-ul vostru la ceea ce fac. Imi place sa raspund la intrebari si instastory-urile mele le fac defapt pentru voi. Pana la urma comunitatea este ceea ce il face pe un blogger sa fie blogger in adevaratul sens al cuvantului.

1537114191192-1

Nu am sa va vorbesc aici despre camera foto. Desi e clar ca o camera foto buna poate sa faca blogul tau sa arate mai bine si sa fie mai profi.

Am sa va vorbesc despre partea din spatele fotografiei. Si toata lumea iubeste o buna reprezentare vizuala, mai ales cand este vorba de un produs. Fie ca este vorba de un fundal simplu si curat, sau ceva mai complex, ador ceea ce inseamna design de fotografie. Tocmai din acest motiv iubesc si instagramul. Imi place sa creez, si nu doar fotografii, ci tot ce tine de grafica, mai ales pentru blogul meu, chiar daca asta dureaza mult. Imi place sa fac poze la tot ce mi se pare placut sau interesant si chiar si la mancarea mea. Sunt fascinata de lucruri frumoase, dar si sa creez momente.1537114252950-1

Pentru unele persoane acest lucru e fie tentant, fie privit aiurea. Unii chiar ar spune ca sunt materialista si fac asta pentru bani. Si stii ce? Nu imi pasa. Suntem in 2018 si consumerismul este noua tehnologie de azi. Daca pot sa fac ceva si sa primesc in schimb ceva, prin blogging, atunci mi se pare minunat. Si da e foarte frumos sa stiu ca se lanseaza ceva nou prima si sa testez produsele respective.

De exemplu zilele trecute am primit noile produse de la Wash&GO, care nici macar nu se gasesc inca pe piata. Este vorba despre o gama noua de sampon si balsam pe baza de micele. Alte produse primite de curand au fost produsele noi de la Elmiplant, din gama Detox si crema lor minunata pentru celulita . Si uite asa ajung sa testez si sa va scriu despre fiecare dintre ele.

Insa mereu am fost recunoscatoare si recunosc cand primesc ceva sau cand am ceva pentru ca am cumparat. Pentru bloggeri, aceasta este si o metoda prin care iti este rasplatita munca si esti recunoscuta de branduri ca parte din comunitatea de bloggeri care au ceva de spus.

Asa ca atunci cand ajungi sa fi contactata pentru campanii, trebuie sa te bucuri. Asta insa de obicei se intampla atunci cand ai ajuns la un anumit punct, ai muncit mult pentru blogul tau si se vede ca ceea ce faci o faci la modul serios.

1537114332873-1Am vorbit despre toate lucrurile care trebuie sa le faca un blogger dar mai putin despre imaginea lui. Pentru ca pe langa autenticitate si toate calitatile intelectuale si creative, un blogger trebuie sa aiba grija si de felul in care se imbraca, produsele ce le foloseste si sa fie atent la detalii. Toate acestea mentionate mai sus, atat fizic cat si mental poate fi numita imagine sau personal branding.

Despre personal branding sunt multe de spus. Dar cel mai important este ca personal branding este stilul tau personal. Cum am spus si mai sus, brandurile cu care te asociezi sunt branduri care raman pe blogul tau.

Ca si blogger de beauty, recunosc ca sunt foarte atrasa de produse cosmetice. De la produse de machiaj pana la produse de ingrijire a tenului, mi-au trecut o gramada prin mana.

Dupa cum puteti vedea si in poze, sunt mereu inconjurata de cosmetice. Si chiar daca nu sunt asezate tot timpul roata pe langa mine ele sunt prezente in viata mea. In momentul de fata am cateva cutii de produse noi, gata sa fie testate si sa va spun parerea despre ele.

Totusi insa am mereu grija sa raman constanta si sa trec toate aceste produse prin filtrul meu, pentru ca ceea ce transpun, trebuie sa fie legat de brandul meu, de imaginea mea.

1537114402776-1

snapseed-8

Daca e ceva care sa va faca sa va apucati de blogging, atunci asta e. De cand am luat-o pe acest drum, calatoria mea a fost minunata. Am avut parte de placeri si neplaceri in acelasi timp, dar toate m-au ajutat in dezvoltarea mea personala. Pot sa afirm tare si raspicat ca blogul a fost pentru mine o lectie de viata. Prin intermediul acestui blog am reusit sa cunosc multi oameni, sa particip la evenimente frumoase si sa invat tot ceea ce stiu acum.

Astfel ca daca m-ar pune cineva sa descriu parcursul meu, as spune ca blogul este o lectie de dezvoltare personala. Si sunt foarte mandra unde am ajuns si de ceea ce sunt.

Acest articol face parte dintr-o colaborare frumoasa pusa la cale de Anita de la Glamup Doll care m-a invitat sa ma alatur ei impreuna cu Adela Motu si a fost sponsorizat. Multumesc sponsorilor, care au facut posibila aceasta colaborare si care ne ofera posibilitatea sa ne facem aceasta meserie frumoasa.
Review-urile la produse vor urma in curand pe blog.

For more Sparkle Follow me:

Facebook    –    Youtube  –      Bloglovin    –    Instagram  –  Pinterest/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/e5e/7641540/files/2014/12/img_2107.png

18 gânduri despre „Viata secreta a unui blogger

  1. Un articol vast , despre ce inseamna sa fii blogger. Am mai citit ceva de genul , deci stiam cam cu ce se mananca bloggingul asta :))) . Ma gandeam intr-un timp sa ma apuc si eu , ca deh ..imi place sa scriu , sa citesc , sa comunic , imi plac produsele cosmetice si parfumurile , am testat cate ceva la viata mea . Dar stau prost cu rabdarea . Ma plictisesc repede. Deh….sunt Gemeni si nu ma dezmint :))) Asa ca ma limitez la a va citi pe voi, cele care meritati desigur , rabdarea mea :)))) 😀 Felicitari pentru munca depusa !!! si mult succes mai departe !!

    Apreciază

  2. Un articol scris cu sufletul, caci se vede munca depusa si pasiunea din spatele cuvintelor. Eu sunt la inceput de drum. Am pornit in aceasta calatorie a blogging-ului acum 2 ani, dar m-am tot abatut de la drumul pe care mi-l alesesem. Anul acesta insa mi-am propus sa il parcurg cu multa constiinciozitate. Te imbratisez si iti doresc multa inspiratie! 🙂

    Apreciază

  3. Sunt de acord cu tot ce ai scris in acest articol.
    E adevarat ca cei din jur cand aud ca suntem bloggeri ne percep fie ca pe niste persoane care intorc banii cu furca, fie ca pe niste pierde-vara. Insa numai noi stim cam cata munca se ascunde in apatele articolelor pe care le publicam incepand de la poze, pana la calitatea content-ului propriu-zis.
    Oricum, este o munca pe care fiecare blogger care face treaba asta din pasiune si-o asuma. Vorba ta, cei care isi fac bloguri in speranta de a se imbogati peste noapte clacheaza pe drum… Pentru ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple precum s-ar fi asteptat…😊

    Apreciază

  4. Ți-am citit postarea cu sufletul la gură! Foarte adevărat tot ceea ce ai descris! În spatele fiecarei postări se vede câtă muncă și pasiune ai depus! Multă baftă în continuare! Îmbrățișări calde!

    Apreciază

  5. Se vede că articolele tale sunt documentate și muncite. Susțin cele afirmate. În ceea ce mă privește, am avut mai multe încercări de blog, până să ajung la cel din prezent.Nu-mi găseam nișa și stilul personal. Abordez subiecte diverse, scriu despre ceea ce mă pasionează, ceea ce folosesc sau proiecte în care cred. E adevărat că în spatele unui articol, e o muncă care efectiv nu se vede. De la compoziția articolului, editare, aranjare, fotografii până la promovare, răspuns la comentarii etc. Felicitări și mult succes!

    Apreciază

  6. La un moment dat, m-a întrebat cineva cât timp îmi ia să scriu un articol. Cică o oră, două, trei? Ei bine, uneori îmi ia și 2 săptămâni să scriu ceva. Nu pentru că nu aș avea inspirație, ci pur și simplu că vreau să simt textul într-un anume fel, să fie legat într-un anume fel. Dacă micii comentatori s-ar vedea în fața faptului împlinit, ar vedea că nu prea poți fi blogger dacă nu investești timp și dacă nu te dedici pasiunii tale.

    Apreciază

  7. Îmi place tare mult ce a ieșit din ideea Anitei. Și îmi place și mai mult ca ai înșirat atât de bine în cuvinte ce înseamnă să fii blogger, cu bune sau mai puțin bune, cu reușite sau eșecuri, cu investiții materiale sau ba.

    Apreciază

    1. ma bucur foarte mult ca iti place! si crede-ma le-am scris din experienta si din nevoia de a clarifica cumva ca nu suntem genul de oameni care stau toata ziua. Ma deranjeaza sa vad ca nu se apreciaza omul si munca si am vrut cumva si sa clarific asta prin aceasta idee. Multumesc de comentariu. Te pup

      Apreciat de 1 persoană

  8. M-am bucurat atat de mult când am văzut titlul tău de articol, și l-am citit cu atât entuziasm! Și eu sunt la început în lumea blogging-ului, și știu pe propria piele cât de greu e să țin pasul, neavând pe nimeni care să mă îndrume – să-mi spună cum e în această „lume”.
    Oricum mi-a plăcut mult articolul tău! Baftă pe mai departe! Te îmbrățișez cu drag!

    Apreciază

Astept parerea ta: