Jurnal de vacanta: Israel- Partea a doua


Dupa ce v-am purtat in cateva din cele mai frumoase locuri din Israel, si v-am transpus in calatoria mea azi am sa continui sa va povestesc despre vacanta mea in Israel si sa va ofer cateva detalii despre o parte mai umbroasa a Israelului.

Am sa incerc sa va expun Israelul, nu doar din perspectiva de Tara Sfanta, cum este promovat.PicMonkey Collage

Daca e sa va vorbesc despre a patra zi petrecuta in Israel, aceasta este ziua in care am fost dezamagita de conflictele existente si de cat de cruzi pot fi oamenii. In a patra zi aveam in plan sa vizitez Ierusalimul si Bethleemul care se afla de fapt in Palestina. Datorita unor conflicte prostesti iscate in acea zi, si pentru ca nu vroiam sa ma aflu in mijlocul unor conflicte am ezitat sa mai vizitez locurile importante din Ierusalim si am pornit catre Bethleem. Acum, nu stiu cati dintre voi cunoasteti situatia din aceasta zona. Pentru cei care nu, am sa va expun pe scurt cateva idei.

Palestina din punct de vedere istoric era situata intr-un loc strategic intre Egipt, Siria si Arabia, fiind si locul de nastere al religiilor avraamice, regiunea are o istorie lunga si zbuciumata, fiind o rascruce a religiei, culturii, comertului si politicii. 

Actualul conflict israeliano-palestinian este o urmare a miscarii sioniste care a vizat revenirea evreilor in Palestina dupa cel de al doilea razboi mondial netinand cont de populatia araba care a trait 1000 de ani pe acest teritoriu. Pe langa asta, modul agresiv in care s-au stabilit in Palestina si i-au ingradit pe acestia a provocat si continua sa provoace conflicte. Am incercat sa va explic aceste lucruri pentru ca dupa cum spuneam, vizita mea a continuat in Palestina. Palestina este acum un stat mic, situat in interiorul Israelului, un stat ingradit la propriu de un zid. In mijlocul unei lumi arabe in care conflictele sunt la ordinea zilei, statul israelian si-a delimitat la propriu granitele cu palestinienii. Ziduri de imense de beton taie asezarile, pentru a-i proteja pe israelieni de eventualele atacuri teroriste sau pentru a le provoca. Alege-ti voi varianta corecta.israel_73290200

Cele doua asezari palestiniene din Israel sunt separate de un zid cu o inaltime mai mare de opt metri. Asta inseamna ca oamenii care locuiesc aici pot ajunge cativa metri mai departe doar daca trec prin filtrele israelienilor. Frustrarea lor se vede pe aceste ziduri. Odata ce te apropii de Ierusalim sau Bethleem, senzatia de captivitate devine apasatoare. Aici zidul care desparte cele doua civilizatii este situat chiar in spatele caselor. Aceste ziduri mi-au dat senzatia ca ma aflu intr-un lagar.

14088918_1187849597911952_690181995_n Sunt zone între israelieni și palestinieni unde baricadele ridicate au separat familii… sau pur și simplu au izolat case. In majoritatea cazurilor, zidul nu ii separa pe israelieni de palestinieni, ci pe palestieni de palestinieni.

A fost o vizita care pe mine m-a marcat si m-a intristat, dar pe langa toate acestea am inteles ca indiferent ca sunt in spatele unui zid sau nu, oamenii sunt draguti si in Palestina. Aici am vizitat Biserica Nasterii lui Isus si am fost mai mult decat incantata de locatie. De asemenea, Biserica Nasterea Domnului este si una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume pastrate pana astazi.

Biserica are ca intrare o usa mica, care  a fost facuta si amplasata in zid in perioada otomana, cu scopul de a impiedica pe necredinciosi sa intre inauntru calare. De asemenea, aceasta usa, pe langa faptul ca obliga pe oricine sa descalece de pe cal, obliga pe vizitator si la o plecare a capului in semn de cinstire a locului. i

Dupa ce am iesit afara din biserica, am luat Bethleemul la pas si am pornit in descoperirea lui. Nu puteam rata piata, targul de souveniruri si de haine si produse traditionale. Daca e sa imi amintesc un lucru clar despre comerciantii palestinieni, va fi faptul ca acestia negociaza tot ceea ce ofera. Aceiasi chestie se aplica si in marea majoritate a pietelor din Israel. In drumul prin piata, am trecut pe langa vitrine pline cu aur, banane intinse pe tarabe, magazine cu uleiuri si condimente si mirosuri imbietoare de paine cu za`atar, niste ierburi foarte folosite la ei. Nu am ezitat sa ma opresc in bouticurile cu uleiuri parfumate, si nu am plecat de acolo pana nu am luat un parfum pentru mine si pentru prieteni. Marea majoritate erau copii ale parfumurilor cunoscute, dar mult mai puternice avand in vedere consistenta. PicMonkey CollagewDupa lunga plimbare, am cautat un loc in care sa mancam. Ceea ce mi s-a parut amuzant a fost reactia prietenilor din Israel, care au fost fericiti ca mergem in Palestina, pentru ca aveau ocazia sa manance la KFC. Da! In Israel nu este KFC, si ei nu au mai mancat KFC de ceva vreme. Asa ca daca te afli in vacanta in Israel si ti se face pofta de KFC, sa stii ca vei fi nevoit sa pleci pana in Palestina.

Indiferent de ceea ce se spune, sau de partea intunecata a povestii, dupa cum v-am mai spus oamenii din Palestina au fost foarte simpatici, dornici de socializare, convingatori cand vine vorba sa isi vanda marfa si bucurosi sa te ajute cu informatii. Acest lucru m-a convins ca indiferent cat de umbros ar fi un loc, tot mai poti gasi credinta si omenie.

Asta e tot pentru azi si sa stiti ca atunci cand am inceput sa scriu acest articol credeam ca nu va mai exista si o a treia parte, dar din cauza faptului ca imi doresc sa descriu experienta intr-un mod cat mai personal si sa va duc cu mine pe aceste meleaguri, am scris mai mult de cat ma asteptam.

Sper totusi ca v-a placut si va astept pe blog pentru a continua calatoria impreuna. In partea a treia am sa va vorbesc despre Israel si locurile care nu sunt la fel de promovate, nu din punct de vedere religios cel putin.

For more Sparkle Follow me:
Facebook    –    Youtube  –      Bloglovin    –    Instagram  –  Pinterest

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/e5e/7641540/files/2014/12/img_2107.png

2 gânduri despre „Jurnal de vacanta: Israel- Partea a doua

Astept parerea ta:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s