plus size :P


Urmăresc de ceva vreme, atât cât îmi permite timpul, evoluţia culturii “plus models” în România, să spunem aşa şi, deocamdată nu văd decât articole cum că în occident aceasta devine tot mai vizibilă, asta după atâţia ani de venerare a slăbănoagelor de 1.75 şi 50 de kg, care nu ştiu cum reuşesc să îşi ţină osemintele în echilibru. Dar e totuşi un pas bun, fiindcă noi, românii, suntem buni la imitat, aşa că sper ca în curând vom vedea mai multe evenimente de acest gen şi aici.

Modelele “plus-sized” sau sinonimele “full-figured model”, “extended-sizes model” şi “outsize model”, neatent denumite în România modele XXL, sunt modele pentru mărimile 12+, adică de la mărimea 42/XL în sus. Denumirea de “modele XXL” este una nepotrivită deoarece aduce cu sine prejudecăţile româneşti din cultul skinny, dacă mă înţelegeţi. Cred că cea mai potrivită formulă ar fi “modele de mărimi mari”.

Modelele de mărimi mari, ca şi cele skinny, trebuie să se încadreze în nişte standarde, adică să aibă în jur de 1.75 înălţime, să fie bine proporţionate, piele fără probleme – să arate bine şi, normal, să aibă mărimea de la 42 în sus. (Oare 40 şi L unde se încadrează, că la skinny, la noi în ţară, 38-ul e ultima mărime care nu e considerată outrageous.) Dacă vă uitaţi pe site-urile din străinătate, veţi observa că sunt şi frumuşele la faţă.

Ani de-a rândul şi mai cu seamă în ultimii 15-20 de ani la noi în ţară, moda skinny a fost un adevărat Verde de Paris pentru femeile normale, mai labile în ceea ce priveşte stima de sine, fapt care a dus la apariţia tulburărilor alimentare, a curelor de slăbire iraţionale şi eterna nemulţumire de sine. Sper ca toate acestea să se stingă încet, încet dar sigur, deoarece a fi slab nu înseamnă a fi frumos. Frumuseţea stă în farmecul personal şi în ceea ce emani, indiferent de kilograme, iar dacă tu nu eşti mulţumit(ă) de tine, nu vei fi nici la 100 de kg, nici la 40.

Evident, această mişcare mondială nu trebuie privită nici ca un duşman al sănătăţii, nu se promovează obezitatea, ci normalitatea, faptul că există şi oameni care sunt aşa şi, indiferent că vor slăbi sau nu, trebuie să arate bine şi ei, să se simtă bine în pielea lor şi să nu fie discriminaţi pe motiv de greutate. Aşa cum unii sunt constituţional foarte slabi, tot aşa sunt unii care sunt constituţional mai robuşti şi faptul de a fi prea slab este la fel de periculos pentru sănătate ca şi faptul de a fi prea gras.

Personal, aş fi onorată să reprezint acest segment ca imagine, deşi am mărimea 40/L. Chiar dacă cobor sub această mărime (deşi nu am ambiţii de acest gen, a mânca atent şi a face sport zilnic e un stil de viaţă pentru mine), sunt susţinătoare fermă a evenimentelor plus size.

Am dat peste unul ţinut în România anul trecut, poate, poate vor fi şi altele, şi în Cluj, nu doar în capitală. Altele, în afară de cele ţinute de Dove.

Astept parerea ta:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s